Virtuaalimaailma ja raha

Monessa blogissa ja useilla foorumeilla on ollut puhetta miten raha raivaa tietänsä virtuaalimaailmaan palkkojen maksuna. En näe siinä itse mitään pahaa, mikäli kaupataan kuvia. On ihan ymmärrettävää, että kun ensin on matkustanut kilpailu/näyttelypaikalle ja mahdollisen sisäänpääsyn, niin haluaa saada jotain takaisinkin. Joten kätevää on sitten huutokaupata näitä valokuvia. Toisaalta jos olet mennyt kuvaamaan ennen kuin päätit että kauppaat näitä kuvia, niin miksi pyydät niistä rahaa? Olethan siis itse halunnut kuvata ja nähdä vaivaa ja vasta jälkikäteen päättänyt että haluankin nyhtää näistä rahaa. Eri asia olisi, jos kuvaa tilauksesta. Eli ilmoittaa vaikkapa oman kuvauskalenterinsa ja ottaa kuvatilauksia vastaan. Silloin on helppo ymmärtää kuvien kauppaaminen rahalla, sillä nythän sinun pitää mennä, ns. pakko.

Itse en ole myynyt kuvia, mutta jos kuviani luovutan otan siitä yleensä jotain palkkaa. Lähinnä siis tuonteja, sillä olen vain niin laiska, saamaton ja mielikuvitukseton, että tuontien keksiminen ja tekstien kirjoittaminen on tuskaa. Pemberleyhin ei varmaan saataisi koskaan mitään uutta, jos en hyödyntäisi tuonteja.

Mutta tänään bongasin järkytyksekseni että aika huonolaatuisista rakennekuvista oltiin valmiita maksamaan viisi euroa! Yksi kuva on otettu vastavaloon -> poni näkyy siluettina. Yksi pääkuva otettu huonosta kuvakulmasta. Kolmannessa kuvassa poni seisoo jalat solmussa ja kuvakulma ylläviisto. Neljäs kuva olisi muuten hyvä, jos poni seisoisi seisoisi tasaisella maalla eikä alamäkeen. Kuvapakettiin kuului myös pari muuta mitäänsanomatonta kuvaa. Ihmettelen kuka maksaa noista noinkin suuren hinnan. Tai minähän voisin sitten pyytää vähintään kaksinkertaisen hinnan Vermo kuvistani, sillä niissä heppa sentään seisoo ihan kivasti ja tasaisella maastolla ja lisäksi katsoo usein vielä kameraa kohti.

Ulkoasuista tai teksteistä en ymmärrä rahapalkkoja. Ensiksikin ulkoasujen tekoon on usein käytetty ties mitä Pirate Bay latauksia tai muuten kummin serkun kaimalta saatuja epäselviä tapauksia. No, jotkut viisaat ovat hankkineet ihan lisenssisoftat, mutta usein opiskelijalisenssillä ja niitähän ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin. Vaikka ainakin toistaiseksi ulkoasutehtailu on lähinnä nappikauppaa, vaikka olen niistäkin nähnyt kyllä pulitettavan suuria summia. Lisäksi ulkoasuissa käytetään vielä brusheja ja/tai fontteja, joiden lisenssiehtoja ei ehkä ole jaksettu lukea, nekin voivat estää kaupallisen käytön. Lisäksi suurin osa myytävistä ulkoasuista on järkyttäviä grafiikka möykkyjä ja epävalideja tai toimivat pahimmassa tapauksessa oikein vain IE:llä.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti