(Tanskandoggien) Kasvatus ja värit virtuaalikoiramaailmassa

Pemberleyssä on ollut alusta lähtien pari doggia, mutta ne ovat jääneet aina vähän syrjään ja unohduksiin. Ihan Pemberleyn alkuaikoina koirat olivat lähinnä maskotteja, mutta nyt viimeaikoina koirien määrä on varmaankin triplaantunut alkuperäisestä ja jotenkin minusta tuntuu ettei se siihen jää. Nyt koiria on sellainen vajaa 20 kappaletta ja ainakin doggeja olisi tiedossa joku kymmenen. Pitäähän jokainen väri saada edustettua. Tänään olenkin hyvän aikaa viettänyt koirien (ja etenkin doggien) väriperiytymistä tutkimalla ja ajattelin että siitä voisi vähän jotain kirjoitellakin. Pemberleyssä tavoitteenani on kasvattaa mahdollisimman todentuntuisesti, joten päätin ottaa selvää värien periytymisestä ennen kuin varsinaisia pentuja syntyy. Karvaturreissa on ollut keskustelua myös yleisesti virtuaalimaailman saamisesta realistisemmaksi, joten tulen aloitetaan sillä ensin.

Virtuaalimaailma realistisemmaksi keskustelussa pohdittiin että pentueen koot, sukupuolet ja värit arvottaisiin, päin vastoin kuin toteutettaisiin 100% varaajien toiveita. Tähän asti tapana on siis ollut huhuilla Pentueet alueella kiinnostuneista varaajista, jotka sitten kertovat minkä väristä ja mitä sukupuolta tahtoisivat pentujen olevan. Kasvattaja sitten toteuttaa nämä toiveet (siis aina) ja pennun omistaja voi olla tyytyväinen uuteen nelijalkaiseen. Tämä on ihan kiva homma, sillä minäkin olen joitakin kasvatteja pyytämällä saanut, mutta loppujen lopuksi se sotii tavoiteitani vastaan. Olisin toki hienompaa jos voisi varata vain sukupuolen ja mikäli uroksia ei vaikka syntyisi ollenkaan, niin voi voi minun kohdalleni. Myös pentue koot saisi olla suurempia. Ymmärrän kyllä, ettei suvuista haluta liian yleisiä, mutta kaikille pennuille ei tarvitsisi antaa jalostusoikeutta tai kasvattaja voisi leikkauttaa ne ennen luovutusta. Toisaalta tämä rajaisi varmasti ostaja ehdokkaita, mutta kyllä minä voisin ostaa leikatun nartun ihan vain puuhakaveriksi tilalle. Varmasti moni muukin. Tai jos kasvattaja ei halua täysin evätä pennutusoikeutta vaan haluaa nähdä tulevat kumppaniehdokkaat tai valitsee ne jopa itse? En tiedä onko tämäkään järkevää, sillä minua kasvattajien niskaan hengittely vain ärsyttää.. Tai sitten kasvattaja voisi asettaa jotain tiettyjä ehtoja pennutukselle, esim. näyttö- tai/ja käyttövalioitumista? Tämä olisi ehkä se kaikkein parhain vaihtoehto, minulle siis. En missään nimessä pennuttaisi omia(kaan) koiria, mikäli niillä ei olisi yhtään mitään tuloksia.

Ja sitten noihin väreihin ja sukupuoliin vielä. Pemberleyssä on syntynyt kaksi pentuetta, molemmat suomenajokoiria, joilla ei ole väriongelmaa. Pennut ovat jokatapauksessa kolmivärisiä joten niiden periytymistä ei tarvitse miettiä. Mutta määrä on siinä 4-5 pennussa joka on kyseiselle rodulle ihan realistinen. Sukupuolet olen itse päättänyt, mutta ehkä nekin voisi tulevaisuudessa arpoa? Sen voisi suorittaa ihan millä tahansa arpomakoneella, ensin arpoo pentueen koon realistisilla raja-arvoilla (vaikka 3-7) ja kun luku on saatu (kuvitellaan että saatiin 6), tämän jälkeen arvottaisiin kuusi satunnaislukua, joista parilliset narttuja ja parittomat uroksia. Itseasiassa, tämä kuulostaa loistavalta! Tulee varmasti käyttöön! Tämä lisäisi kasvatukseen jännitystä ja odottamista, sillä etukäteen ei tiedä mitä tuleman pitää. Väritkin voisi arpoa samalla tyylillä, vaikkakin se tulisi olemaan vaikeampaa, eli mitkä merkit/värit ovat dominoivia ja resessiivejä ja miten paljon niitä keskimäärin (prosentti) esiintyy esim. 100 pennun otannassa. Ehkä näihin voisi koodailla jonkun simppelin generaattorin, ehkä joskus...

Voisinkin tässä perehtyä jonkin rodun värien periytymiseen näin esimerkiksi, valitaan nyt vaikka tuo tanskandoggi. Toivottavasti virtuaalikasvattajat tämän kirjoituksen myötä miettisivät myös pentujensa realistista väriperiytymistä. Toki aina ei löydy oikean värisestä ja sukupuolisesta koirasta kuvia, mutta silloinhan kasvattaja voisi joko a) myydä kuvattoman b) etsiä vapaastikopioitavan kuvan (ei tarvitsisi olla rakenne!) c) huhuilla forumeilla kuvaajia tai d) piirtää kuvat mukaan. Toivoisinkin että kasvattajat ottaisivat vastuuta, mikäli pyrkivät realistiseen kasvatukseen.

Ja sitten siihen esimerkkiin...

Case tanskandoggi

Menen suoraan itse asiaan tai no oletan että lukijalla on jotain perustietämystä genetiikasta, periytymisestä yms. En siis selitä pahemmin (itselleni) tuttuja  termejä, mutta aina voi kommentoimalla kysäistä, jos jotain jäi hampaankoloon tai kummastuttaa.

Tarkoituksenani on siis tuoda perus juttuja esille värien periytymisestä tanskandoggien kohdalla ja huomauttaa virtuaalikasvattajille, että osa pennuista ei välttämättä täytä show standardeja ja näitä pentuja voisi ihan hyvin myydä vain harrastekoteihin. Näillä kodeilla takoitan elinpaikkaa, jossa päätarkoituksena ei ole jalostus vaan muussa harrastamisessa, kuten kisaamista agilityssä ja tokossa. Värivihreellisillä koirilla voi olla jotain synnynnäisiä vammoja (kuurous, sokeus), jolloin kasvattajan tulee miettiä onko lopetus se ystävällisempi vaihtoehto.

HUOM1: kaikki koirien värit/kuvionnit ei ole minulle tuttuja, niissä voi auttaa!
HUOM2: olen yksinkertaistanut seuraavia kuvauksia/suomentanut karkeasti

Pohjavärit

D-sarja
Määrittelee värin tummuutta.
D - "tavallinen" musta *, **
d - sininen ***

Kuviointi

K Brindle -sarja
KK- ei tiikerinkirjava
kbrk- tiikerinkeltainen väritys

H-sarja
Määrittelee harlekiini kuvoinnin.
Hh - harlekiini
HH - letaali, eli pentu syntyy kuolleena
hh - ei harlekiini

S spotting -sarja
SS - valkoista vähemmän kuin 5%
sisi - "irish spotting", valkoista rinnassa, tassuissa, kuonossa, niskassa ja hännän päässä
spsp - "piebald", n. 50% valkoinen "parti-color"
swsw- suuria valkoisia merkkejä
Ssi - liian paljon valkoista mustaksi, liian vähän ollakseen harlekiini -> ei näyttelykoira
sisw - pienimerkkinen mantle

M-sarja
Määrittelee merle kuvioinnin, joka ei siis ole toivottu tanskandoggeilla, mutta joka on olennainen harlekiinien värin muodostumisessa.
Mm - merle kuvointi
MM - tupla merle, pigmentti valkoista
mm - ei merle kuviontia (musta)

* = mustat, merlet, harlekiinit ja valkoiset tanskandoggit
** = keltaiset ja tiikerinjuovaiset tanskandoggit
*** =  vain siniset tanskandoggit

Ja tiivistettynä merkkien alleelit:
sininen ja musta: KK mm SS hh
harlekiini: KK Mm SS Hh
keltaisilla: KK mm SS hh
tiikerinjuovainen: kbrik mm SS hh

Värikasvatus

En ole vielä päättänyt mitä väriä Pemberleyssä kasvattaisin, ehkä tiikerinkirjavia ja harlekiinejä. Nuo tasaiset värit eli mustat, siniset ja keltaiset ei kiinnosta niin paljoa, ovat ehkä turhan tavallisia. Toisaalta, mustia ainakin tarvitaan värijalostuksen kannalta katsoen ja keltaisiakin, jos siis halajan harlekiinejä ja tikruja kasvattaa päätoimisesti. Seuraavaksi käsittelen mahdollisia risteytyksiä ja minkälaisia pentuja näistä syntyisi ja millä prosentti osuuksilla. Lähinnä teen tämän itselleni helpottaakseni tulevaisuudessa kasvatustyötä, mutta uskon että tästä olisi muillekin hyötyä.

keltainen x tiikerinjuovainen
DD KK mm SS hh KK
x
DD KK mm SS hh kbri

Pohjaväritys on kummallakin sama, joten voimme unohtaa ne (DD KK mm SS hh) ja siirtyä tarkastelemaan merkkien periytymistä, eli meille jää vain K-sarjan alleelit: KK x kbri. Tämä onkin helppo ja yksinkertainen laskea:
Tiikerinkirjavuuden periytyminen
Mahdolliset väritykset (4 pentua):
2x DD Kk mm SS hh = keltainen
2x DD Kkbri mm SS hh = tiikerinjuovainen

Eli tulevat pennut ovat 50% todennäköisyydellä keltaisia tai tiikerinkeltaisia. Täytyy toki ottaa huomioon, että tämä pätee vain suuressa otannassa (vähintään siis 100 pentua), joten esimerkiksi 6 pennun pentueessa voi olla vaikka vain yksi tiikerinkirjava ja loput keltaisia. Tämä pitää ottaa huomioon myös seuraavissa risteytysesimerkeissä.

musta (kantaa sinistä) x sininen
Dd KK mm SS hh
x
dd KK mm SS hh
Musta vanhempi joka kantaa sinistä vaikuttaa merkittävästi jälkeläisten väriin
Jälleen puolet pennuista sinisiä, puolet mustia. On tärkeää kumminkin huomata, että tämän pentueen mustat pennut kantavat sinistä väriä! Jos toinen vanhempi ei kantaisi sinistä väriä, olisi kaikki pennut mustia, sillä sininen on resessiivinen, eli väistyvä.

Mahdolliset väritykset (4 pentua):
2x Dd KK mm SS hh = musta (kantaa sinistä)
2x dd KK mm SS hh = sininen

musta x harlekiini
DD KK mm SS hh
x
DD KK Mm SS Hh

Nyt meillä on kahden eri sarjan alleelit laskettava (mm x Mm ja hh x Hh), jolloin työ hankaloituu, muttei liian monimutkaiseksi vielä.
musta (dominoiva) x harlekiini
Mahdolliset väritykset (16 pentua):
4x DD KK Hh Mm = harlekiini
4x DD KK Hh mm = musta
4x DD KK hh Mm = merle
4x DD KK hh mm = musta

Eli 1/4 harlekiinejä, 1/4 merlejä ja 2/4 (eli puolet) mustia

sininen x harlekiini
dd KK mm SS hh
x
DD KK Mm SS Hh

Tismalleen samanlainen kuin musta x harlekiini periytyminen, mutta mustat ovat sinisiä.

musta (mantle) x harlekiini
DD KK mm sisi hh
x
DD KK Mm SS Hh

Tämä on edellistä esimerkkiä hankalampi, sillä nyt meillä on kolme alleeliparia  jotka pitää ottaa huomioon. (mm x Mm, sisi x SS ja hh x Hh )

DD on vain kaavan selventämisen takia, ei siis millään tavoin vaikuta
Mahdolliset väritykset (8 pentua):
2x DD KK Hh Ssi Mm = musta/mantle *
2x DD KK Hh Ssi mm = musta/mantle (kantaa harlekiinia) *
2x DD KK hh Ssi Mm = merle (suuri merkkinen)
2x DD KK hh Ssi mm = musta/mantle (kantaa mantlea) *

* = pennut eivät välttämättä ole täysin mustia, sillä merkit ovat liian suuria (enemmänkin mantle). Toisaalta harlekiiniksi merkit voivat olla liian pieniä. Kannattaa siis suosia joko suurimerkkistä mantlea/harlekiiniä, jotta pennut eivät ole väliinputoajia.

Lähteet:
http://abnormality.purpleflowers.net/genetics/danes.htm
http://www.greatdanerescueinc.com/events/genetics.html/title/color-and-pattern-pattern

0 kommenttia:

Lähetä kommentti